Vraag maar raak

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over logopedie. Daarmee help ik je graag. Om het je gemakkelijk te maken, heb ik de meestgestelde vragen voor je verzameld in vraag maar raak. Zo weet je meteen waar je aan toe bent. Ook vind je hier, je weg als je een klacht hebt. Dat lossen we dan samen op.

Andere vragen? Vraag maar raak en neem gerust contact met me op per telefoon als je direct antwoord wilt of stuur een mailtje als het geen haast heeft.

Vraag maar raak over logopedie

1. Logopedie vergoeding, heb ik daar recht op?

Logopedische behandelingen worden tot 18 jaar volledig vergoed vanuit de basisverzekering door alle zorgverzekeraars. Volwassenen dienen rekening te houden met het verplichte eigen risico. Voor logopedische behandelingen die binnen het eigen risico vallen, krijg je van je zorgverzekeraar een rekening thuisgestuurd.

LET OP: Wij hebben voor 2020 geen contract met Zilveren Kruis. In 2021 sluiten we opnieuw een contract af met Zilveren Kruis.

Lees verder Lees verder

2. Is er voor logopedie altijd verwijzing van een (huis)arts nodig?

Je hebt voor de logopedische behandeling altijd een verwijsbrief nodig van je (huis)arts. De verwijsbrief kun je bij het eerste bezoek aan ons overhandigen.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten om de toegang tot logopedie makkelijker te maken. Dit besluit heet Directe Toegankelijkheid Logopedie (DTL). Met ingang van 11 augustus 2011 kun je in principe zonder verwijsbrief van een arts naar de logopedist. Bij logopediepraktijk Maartje Raaymakers heb je altijd een verwijsbrief nodig, omdat niet alle zorgverzekeraars de DTL vergoeden.

3. Hoe lang duurt een logopedische behandeling?

Een behandeling duurt 25 minuten. De frequentie van de behandeling zal liggen tussen de 1 a 2 behandelingen per week.

4. Wat kan ik doen om mijn kind te helpen bij het ontwikkelen van spraak?

  • Als ouder stimuleer je de taalontwikkeling door je kind rustig te laten praten en zelf de tijd te nemen om te luisteren en te antwoorden.
  • Het is belangrijk om te luisteren naar je kind en te reageren op wát je kind zegt, niet zo zeer op hóe je kind het zegt.
  • Het is niet nodig om ongrammaticale zinnen echt te verbeteren. Herhaal wat je kind heeft gezegd op de goede manier. Bijvoorbeeld wanneer het kind zegt: saap, dan zeg je: ja dat is een schaap, waarbij je de ontbrekende klank duidelijk laat horen. Zo leert hij/zij hoe het moet zonder het gevoel te krijgen iets verkeerd te doen. Op deze manier blijft het leuk om te praten en voorkom je frustratie.
  • Ook regelmatig samen een boekje lezen bevordert de ontwikkeling van het klanksysteem. U kunt de woordjes duidelijk benoemen en uw kind kan het proberen na te doen.
  • Wat ook heel goed is: voorlezen, samen spelletjes doen, liedjes zingen en vragen stellen.
  • Pas de VAT- principes toe in de communicatie met je kind: Volgen, Aanpassen en Toevoegen. Volg wat je kind doet en zegt. Pas het in de juiste vorm aan als dit nodig is en voeg daarna zelf nieuwe taal toe aan de zinnen van je kind.

    Voorbeeld:
    Kind: ‘Morgen gym hebben, apenkooi doen’.
    Ouder: ‘Als je morgen gym hebt, wil je dan graag apenkooien? Dan kun je lekker klimmen hé!’

  • Tot slot is het verstandig om je handelingen zoveel mogelijk te verwoorden, zodat de omgeving van het kind zo talig mogelijk wordt.

5. Kan ik me aanmelden voor logopedie als ik in Deurne, Milheeze, Liessel of Vlierden woon?

Ja hoor. Dat kan. Afhankelijk van je vraag, kijken we of je het beste voor behandeling in mijn logopediepraktijk in Deurne terecht kan of bij Logopediepraktijk de Peel. Neem gerust contact met mij op.

Lees minder Lees minder